T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NEVŞEHİR / MERKEZ - H. Rasim Uzer Özel Eğitim Meslek Okulu

Etiket Sonuçları: rehberlik

Eyl

UNİCEF ile ortaklaşa yürütülen RAMKEG Projesi kapsamında, akademisyenler ve Genel Müdürlüğümüz personelinin işbirliği ile hazırlanan ve alanlarında ilk olan  "Türkiye'de Özel Eğitim Hizmetleri" ve "Türkiye'de Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri" kitapları yayımlanmıştır. "Türkiye'de Özel Eğitim Hizmetleri" kitabı ülkemizdeki özel eğitim hizmetlerini bilimsel bir bakış açısıyla tanıtmak ve bu hizmetlerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Altı bölümden oluşan kitapta özel eğitim alanının kavramsal, tarihsel ve yasal temelleri, Türkiye'de özel eğitim hizmetlerinin kurumsal işleyişi, eğitsel değerlendirme ve tanılama süreçleri, kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları, özel yetenekli bireylere yönelik özel eğitim uygulamaları ve özel eğitim hizmetlerinde geleceğe yönelik yönelimlere yer verilmiştir.

Eyl

Eğitim öğretim sürecinin ayrılmaz bir parçası olan rehberlik hizmetlerini, ihtiyaçlara göre yeniden yapılandırmak, sınıf rehber öğretmenlerimize bütüncül, kapsamlı ve gelişimsel bir çerçeve sunmak için okul öncesinden ortaöğretimin son sınıfına kadar her sınıf seviyesinde eğitim gören öğrencilere yönelik akademik, kariyer ve sosyal duygusal gelişim alanlarında, Genel Müdürlüğümüzce Sınıf Rehberlik Programı hazırlanmıştır. Sınıf Rehberlik Programı'nın uygulanması sürecinde kullanılacak, öğretmenlere yol gösterici içerikler hazırlanması amacıyla programda yer alan her bir kazanım için (her sınıf seviyesi için 36 kazanım) örnek etkinlikler geliştirilmiş ve Sınıf Rehberlik Etkinlikleri Seti oluşturulmuştur. Gelişimsel, yeterlik temelli, problem odaklı ve kültürel farklılıkları dikkate alan, kapsayıcı bir yaklaşımla hazırlanan bu sette yer alan etkinlikler;

Haz

Bakanlığımız, 2019 yılından itibaren fikri mülkiyet hakları çalışmaları kapsamında patent, faydalı model, tasarım ve marka çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. Bu kapsamda ilk adım mesleki eğitimde atılarak, 2020 yılında 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka tescili olmak üzere toplam 188 ürünün tescili alındı. Daha sonra Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce fikri mülkiyet çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda bir taraftan Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) fikri mülkiyet çalışmaları devam ederken diğer taraftan özel eğitimde kullanılan öğretim materyallerinin tescil süreci başlatıldı. Öğretim materyallerinin tescili ile ilgili süreç tamamlandı ve 2021'in ilk 5 ayında 35 özel eğitim öğretim materyali, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Böylece Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzde tescil edilen öğretim materyal sayısı, 39'a yükseldi. Tescili alınan materyaller 'Özel Çocuklara Özel Materyaller' projesi kapsamında özel eğitim sınıflarına gönderiliyor.